11 Nisan 2011 Pazartesi

Gökhan Gönül 15 Milyon € Eder mi?

Öncelikle belirteyim ki yanlış anlama olmasın: Şu an bana göre gerek Fenerbahçe'nin gerek Türkiye Ligi'nin en kaliteli topçularından biridir Gökhan Gönül, ayrıyeten formu ve istikrarı en üst düzeyde olanı.

Milliyet'in haberine göre Gökhan Gönül sezon sonunda transfer olmak için yönetimden izin istemiş, yönetim ise "15 Milyon € getir, istediğin yere git" demiş. Her ne kadar haberde yer alan diyaloglar biraz hayaliymiş gibi dursa da insan düşünmeden edemiyor, cidden 15 Milyon €'ya alan olur mu Gökhan'ı? Bunu düşünmemin sebepleri var tabi:

- Öncelikle en büyük sebep Gökhan Gönül'ün yaşı. Bize halen daha genç gibi gözüküyor lakin adam 26 yaşına gelmiş. Bugünkü koşullarda ise Avrupa'nın kalburüstü takımlarının 16-23 yaş arası futbolculara rağbet ettiği de ayrı bir gerçek. Yine de yaşlı sayılmaz fakat Avrupa'nın büyük takımları 26 yaşında ve formunun zirvesinde bir futbolcuya 15 milyon € vermek yerine 20 yaşında ve potansiyeli yüksek bir genci çok daha ucuza alabilir. 4 yıl sonra biri 30'una gelirken diğeri henüz 24'ünde Dünya çapında bir topçu olabilir. Bu konuda birçok örnek var: En güzel örnekler ise Sir Alex'in elinde yetişen C. Ronaldo ve Rooney'dir. Öte yandan Arşavin gibi çok genç olmamasına rağmen alınan futbolcular da var. Lakin bu daha ekstrem bir durum. Fakat şu da bir gerçek ki, Arşavin'in parladığı Euro 2008'de Gökhan Gönül de oynayabilmiş olsaydı belki bugün çoktan gitmiş olurdu Avrupa'ya.

- 2. Sebep, Türk futbolcularının Avrupa'daki imajı. İmaj derken kastettiğim daha ziyade Hakan Şükür'ün sürekli artan memleket hasreti, Rüştü'nün hocasıyla ters düşüp geri dönmesi, Tuncay'ın kariyer basamaklarını çıkmak için gidip tam tersine inmeye başlaması gibi şeylerdir. Gerçi Gökhan Gönül'ün oyun içi olduğu kadar saha dışındaki karakteri, disiplini ve çalışkanlığı da gözönüne alındığında bu tip olumsuz örnekler gibi değil de Tugay gibi, (ağır sakatlıklar geçirmese asla dönmeyecek olan) Nihat gibi başarılı kariyer örnekleri de geliyor insanın aklına ister istemez. Fakat yabancı klüpler bunu bir risk olarak görür mü, hele hele 15 Milyon € gibi azımsanmayacak bir parayı hayatında yurtdışında oynamamış bir futbolcuya verirler mi? İşte orası muamma.

- Bir başka sebep te bizim kendi futbolcularımızın değerini abartı şekilde şişirme hastalığımız. Mehmet Topuz 9 Milyon €, Volkan 10 Milyon €, Arda 12 Milyon €, Gökhan 15 Milyon €. E peki arkadaşım, demezler mi adama "ulan sizin topçularınız bu kadar kaliteliyse Avrupa kupalarında niye yoksunuz?" diye. Elbette bu topçuların hepsi de kaliteli, hepsi de (tamam M. Topuz hariç :D) Avrupa'nın çoğu takımında rahatlıkla oynarlar. Fakat gerek yabancı sınırlaması, gerek demin de belirttiğim oyuncularımızı abartma hastalığımız yüzünden gerçek dışı rakamlar da ortaya çıkabiliyor. Özellikle yurtiçi transferlerde.

Gökhan 15 Milyon € eder mi bilmem fakat Avrupa'ya gitmesini, gidip te başarılı olmasını isterim. Çünkü bunu hakeden, buna layık olan az sayıdaki yerli futbolcudan biri. Ve bir de gittiği takdirde yerini doldurabilecek bir Okan Alkan'ın da olması, O'nun da gelişmesinin gerekliliğini dikkate alarak yazıyorum bunları. Ha bu arada, Arda'nın 12 Milyon € ettiği yerde Gökhan da bi 15 Milyon € eder hani! En azından Fenerbahçe yönetimi böyle düşünmüş olmalı :D

5 yorum:

  1. Yönetim de etmeyeceğini düşündüğü için 15m getir git demiş olabilir :)

    YanıtlaSil
  2. Eğer böyleyse çok daha kötü, zira (değeri 15 eder veya etmez) Türk Futbolu'nun halihazırdaki en kaliteli futbolcularından birinin Avrupa'ya gitmesini engellemektir bu. Zırt pırt "biz Türk Futbolu'nun lokomotifiyiz" diyen bir klübün Türk Futbolu'nun zaten az olan marka değerini iyice baltalamasıdır.

    YanıtlaSil
  3. fener'de bir gökhan olabilecek yetenekte genç okan var o yüzden çok büyük sorun teşkil etmez gitmesi. fiyat konusuna gelince fenerbahçe yönetimi satarsa bile en yüksek karla satmanın peşinde gökhanı diğer senaryolar inandırıcı değil. maksimum kar elde edilmek isteniyor. Gökhan türk olduğu için 15 milyon euro eder mi diye tartışılıyor bence başka bir uyruğa sahip olsaydı 15 milyondan daha fazla ederdi. ancak atalarımız tarafından tarih boyunca bizi öcü gibi görmeye mahkum edilmiş avrupalılar bizim oyuncularımız haketse bile hakettiği fiyatla satılamıyor.

    YanıtlaSil
  4. Gökhan 15 eder mi sorusu sacma olmuş kusurabakmayın,gökhan gönülden iyi kaç tane sağbek var dünyada bir düsünelim.Maicon-alves-ramos ee başka? Bunların arkasından gelen 5-6 sagbekten biridir benim gözümde,ki sunu söyliyelim ramosta daha iyi derken milli takımda daha iyi olur,madriddeki haliyle değil(xavi-iniesta güveni). Kısacası kendi oyuncularımızı bu kadar aşagıda görmiyelim,evet bir zaafları var oyuncularımızın buda türk pasaportu,gçkhan bugün portoda oynasaydı ve türk degilde brezilyalı yada portekizli falan olsaydı,fiyatı 30 milyon euro ydu.bknz: bosingwa

    YanıtlaSil
  5. Esas mevzu zaten Gökhan Gönül'ün kalitesi veyahut 15 Milyon € edip etmeyeceğinden ziyade yabancı klüplerin Gökhan'ın bonservisi için bu parayı verip vermeyeceğidir.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...