9 Haziran 2010 Çarşamba

Dünya Kupaları No: 8 - İngiltere 1966

Ve futbol, nihayet beşiğine gelmişti! İngilizler'in en çok övündükleri fakat uluslararası alanda bir türlü kendilerini kanıtlayamadıkları yegane spor olan futbolun, en büyük kupası, Dünya Kupası bu kez İngiltere'de düzenlenecekti. Düzenlenecekti fakat, tam turnuva başlamadan önce kupa ortadan kaybolmuştu. İngiltere'de kupanın maskotu olan aslancıktan daha popüler olacak olan Pickles adlı bir köpek bulunca her şey normale döndü tabi.

Turnuva, 1962'dekine benzer serlikte geçmekteydi. Bu nedenle olsa gerek, başta Brezilya olmak üzere Güney Amerika takımları beklentilerin altında kaldılar. Bu arada, Dünya Kupaları'na ilk kez katılan 2 takım, Kuzey Kore ve Portekiz kendi çaplarında tarih yazdılar. İlki çeyrek finale çıkan ilk Asya ülkesi olurken, 2.si de 3. olarak şimdiye kadarki en büyük Dünya Kupası başarısını elde etmiş oldu. Ayrıca, bu 2 ülkenin birbiriyle oynadığı çeyrek final maçında Portekiz'in 0-3 geriden 5-3'ü yakalaması da unutulmazlar arasındadır. Unutmadan, 2010 Dünya Kupası'nda da bu 2 ülke yine karşı karşıya gelecekler. Bakalım 44 yılda neler değişmiş!

Final maçı ayrı bir ilginçlikti tabi. Gerçi ilginç (veya ilgi çekici) olan maçtan ziyade, İngilizler'in 3'üncü golünün çizgiyi geçip-geçmemesiydi. Düşünün, aradan 44 yıl geçmiş ve halen daha bu mevzu konuşuluyor fakat hiç kimse Almanlar'ın o golden sonra da vakitlerinin olduğunu, kaldı ki eski Dünya Kupaları'nda 3 dakikaya bile 2 gol sığdırılabildiğini, dönemin futbol anlayışında bunun mümkün olduğunu fakat nedense gol atmak yerine 4.yü yediklerini söylemiyor. Kanımca, İngilizler'in 4. golü bütün meseleyi başlamadan bitirmiştir. Yıllardır boş yere gırtlak patlatıyorlar yani! :)

Ha, ayrıca bu kupanın İngiltere'de düzenlenmesine rağmen İngiltere'nin kazanmaması gibi bir olasılık yoktu. Kamuoyu ve medya desteğinden tutun da kraliçe faktörüne kadar herşey İngiliz futbolcularından yanaydı. Ve evsahipliğinin avantajı bir kez daha ortaya çıktı.

Grup maçlarından sonra oluşan sıralamalar şu şekildeydi:

1. GRUP: İngiltere, Uruguay, Meksika, Fransa
2. GRUP: F. Almanya, Arjantin, İspanya, İsviçre
3. GRUP: Portekiz, Macaristan, Brezilya, Bulgaristan
4. GRUP: SSCB, Kuzey Kore, İtalya, Şili

Çeyrek Final:

İngiltere: 1
Arjantin: 0

Portekiz: 5
Kuzey Kore: 3

F. Almanya: 4
Uruguay: 0

SSCB: 2
Macaristan: 1

Yarı Final:

F. Almanya: 2
SSCB: 1

İngiltere: 2
Portekiz: 1

3. lük Maçı:

Portekiz: 2
SSCB: 1

Final:

İngiltere: 4
F. Almanya: 2

Turnuvanın gol kralı, 9 golle Eusebio olurken, kendisi bu 9 golün 4'ünü penaltıdan kaydetmiştir. (Amacım adama çamur atmak değil, istatistik olsun diye yazdım :)) Final maçını merak eden arkadaşlar aşağıdan izleyebilirler, izlemeyen kaldıysa tabi! :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...