2 Haziran 2010 Çarşamba

Dünya Kupaları No: 5 - İsviçre 1954

Açıkçası bu turnuvayı anlatırken Halit Kıvanç moduna girmemek elde değil! Zira, hepimizin de bildiği gibi bu kupa ülkemizin ilk uluslararası turnuva deneyimidir aynı zamanda. Nasıl geldiğimizi, Franco'nun eliyle İspanya'yı eleyişimizi anlatmama gerek yok sanırım. Turnuvanın saçma bir biçimde "gruplardaki seri başları birbiriyle oynamaz" kuralı sayesinde Macaristan ile maç yapmayacak, sadece Federal Almanya(alışmak lazım bu isme, 90'a kadar böyle gidecek) ve Güney Kore ile oynayacaktık. İlk maçta Almanlar'a karşı daha 2. dakikada Suat Mamat'ın golüyle 1-0 öne geçmiş, ilk yarıyı ise 1-1 berabere bitirmiştik. 2. yarıda ise ardı ardına gelen gollerle 4-1 kaybetmiştik. İkinci maçta ise Güney Kore'yi Suat(2), Lefter, Burhan(3), Erol'un golleriyle 7-0 yendik. Bu aynı zamanda Türkiye'nin Dünya Kupaları'ndaki en farklı galibiyetidir. Öyle ki, 3. olduğumuz 2002 Dünya Kupası'nda bile ancak 7 maçta 10 gol atabilmişken, 1954'te bu maç sayesinde 3 maçta 10 gol atmış olduk. (Bu arada turnuvaya uçakla gelen Güney Kore de 2 maçta 16 gol yiyerek büyük bir işe imza attı!) Evet, normalde 2 maç yapmamız gerekiyordu, lakin Almanlar Macarlar'a 8-3 yenilince, puanlar eşitlendi ve Almanlar ile yeniden maç oynamak durumunda kaldık. 2-0'dan 2-1'e, devre sonunda 3-1'e giden maç, Almanlar'ın yine 2. yarıda arka arkaya buldukları gollerle 7-2 bitti ve bundan sonraki Dünya Kupası maceramız için tam 48 sene beklemek zorunda kaldık. Bu maçta gollerimiz Mustafa ve Lefter'den geldi.

Grup maçları tamamlandıktan sonra oluşan sıralamalar;

1. GRUP; Brezilya, Yugoslavya, Fransa, Meksika
2. GRUP; Macaristan, F. Almanya, Türkiye, Güney Kore
3. GRUP; Uruguay, Avusturya, Çekoslovakya, İskoçya
4. GRUP; İngiltere, İsviçre, İtalya, Belçika (İsviçre ile İtalya 1 maç daha oynadı, 4-1 bitti)

şeklinde oluşmuştu.

Çeyrek Final:

Avusturya: 7
İsviçre: 5

Uruguay: 4
İngiltere: 2

Macaristan: 4
Brezilya: 2

F. Almanya: 2
Yugoslavya: 0

Yarı Final:

Macaristan: 4 (uzatmalarda)
Uruguay: 2

F. Almanya: 6
Avusturya: 1

3. Lük Maçı:

Avusturya: 3
Uruguay: 1

Final:

F. Almanya: 3
Macaristan: 2

Turnuvanın gol kralı 11 golle Macar Kocsis olurken bana göre bu turnuvadaki en önemli olay, aslında Uruguay'ın yarı finalde (uzatmalarda) Macaristan'a yenilmesidir. Zira Dünya Kupaları tarihinde ilk mağlubiyetini bu maçla alan Uruguay, daha sonra bir türlü belini doğrultup eski günlerine dönememiştir. Bir bakıma eski bir şampiyon için de yeni şampiyon Federal Almanya için de hatta 2. kez finalde kaybeden Macaristan için de bir dönüm noktası olmuştur 1954 İsviçre Dünya Kupası. 3 ülke için de hiç birşey eskisi gibi olmayacaktır....

İlk kez canlı tv yayını yapılan bu turnuvanın final maçını merak edenler aşağıdaki "sanatsal" videoyu izlerken iki takım kaptanının maç sonunda birbirini tebrik edişini de görebilirler:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...