2 Haziran 2010 Çarşamba

Dünya Kupaları No: 4 - Brezilya 1950

Dünya Savaşı'nın ardından yapılacak ilk turnuva kesinlikle Avrupa'da olamazdı. Zira, bu savaş en çok yerkürenin medeni yüzü olan Avrupa'yı vurmuş, en güzel Avrupa kentleri birer harabeye dönmüştü. Ayrıca, başta Arjantin olmak üzere Güney Amerika ülkeleri kupaya evsahipliği yapmak istiyorlardı ve bu sebeplerden dolayı evsahipliği Brezilya'ya verildi.

Fakat birçok takım daha elemelerde çekildi, çeşitli sebepleri olsa da en önemli etken 2. Dünya Savaşı'nın yarattığı siyasi ve ekonomik kaos ortamıydı. Öyle ki, bizim de arasında olduğumuz bazı ülkeler ekonomik sebeplerden ötürü; Japonya, Almanya, SSCB, Çekler ve Macarlar siyasi sebeplerden ötürü; tarihlerinde ilk (ve halen tek) sefer katılma hakkı elde eden Hindistan ise çıplak ayakla oynamalarına izin verilmediği için çekilmiştir turnuvadan.

Bir de ilk yaşandı 1950'de. Dünya Futbolu'nun şımarık kızı Britanyalılar, nihayet katıldılar turnuvaya sonunda büyük hayal kırıklıkları yaşayacaklarını bilmeden. ABD'ye 1-0 yenildiklerine inanmayan İngiliz basını, 1-0 yendiklerini manşetlere çıkartarak bir skandala neden oldular.

Turnuvada yeniden grup maçlarına dönülürken, bu sefer de katılmaktan vazgeçen ülkeler sorunu çıktı. Fransa, Türkiye ve Hindistan kuralar çekildikten sonra kararlarını açıkladıkları için 13 takım turnuvada yer aldı ve gruplar 4-4-3-2 gibi tuhaf bir şekle büründü. Bu da en çok 2'li grupta Bolivya ile yer alan Uruguay'ın işine geldi. Zira Brezilya turnuvada finale dek toplam 5 maç oynarken, Uruguay 3 maç yaparak zinde kalmıştır. Oynanan maçlar sonunda gruplar:

1. GRUP; Brezilya, Yugoslavya, İsviçre, Meksika
2. GRUP; İspanya, İngiltere, Şili, ABD
3. GRUP; İsveç, İtalya, Paraguay
4. GRUP; Uruguay, Bolivya

şeklinde sıralandı. Gruplardan lider çıkan takımlar ise ilk kez (bir benzeri de 82'de oldu) 2. bir gruba yerleştirildiler. Bu grup "Final Grubu" olacaktı ve 1. bitiren kupanın da sahibi olacaktı.

FİNAL GRUBU: Uruguay, Brezilya, İsveç, İspanya

şeklinde sıralanarak bitecekti. Tabi burada en önemli maç Uruguay ile Brezilya arasında oynanan son grup maçı olacaktı. Zira Uruguay 1 galibiyet 1 beraberlik ile 3 puandayken Brezilya ise 2 galibiyet ile 4 puandaydı ve beraberlik bile yetiyordu şampiyon olmalarına. Maçta 1-0 öne geçen Brezilya, son dakikalarda yediği golle 2-1 yenilerek o koskoca Maracana Stadı'ndaki 174.000 (yüz yetmiş dör bin!) taraftarın ölüm sessizliğine bürünmesine neden oluyordu. (Kimileri bu sayıyı 200bin olarak da gösteriyor, gerçi tribündeki Uruguaylılar'ı çıkartırsak yine aynı sayı kalıyor :)) Aynı anda oynanan diğer maçta, İsveç İspanya'yı 3-1 yenerken bu maçı sadece 11000 kişi izlemişti. Bu da belki de 2. yi belirleyecek maçın hiç te iplenmediğini göstererek bir daha "Final Grubu" diye birşeyin neden olmayacağını biraz olsun açıklar niteliktedir.

Uruguay böylece tarihindeki 2. (ve şimdilik son) Dünya Kupası'nı kazanırken turnuvanın gol kralı 9 golle Ademir oldu. Bu 9 golü sadece 4 maçta atmış olması da ayrıca önemli bir iştir. Final maçını merak edenler buradan bakabilir:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...